Takaisin seuran toiminta-sivulle

Unto Hartonen:  Ulkosaarelle syntynyt 

-  saarelaispojan lapsuusmuistoja Lavansaaresta

Lavansaaressa myöhään syksyllä 1924 syntynyt Unto Hartonen, Santerin Unto, on 1990-luvun alussa kirjoittanut perheelleen ja lähisuvulleen muistojaan saaressa vietetystä lapsuudestaan.  Kirjailija kirjoitti käsin ja vaimo Annikki naputteli sitten valmista tekstiä Remingtonilla puhtaaksi.  Unto on muistellut, kuinka hän samanikäisten toveriensa Sepen ja Amon kanssa on tehnyt niin kepposia kuin kolttosiakin sekä kaikenlaista arkipäiväisempää, mutta myös osallistunut perheensä mukana monenlaisiin töihin, joissa lapsetkin pystyivät olemaan avuksi.  Tapaamme poikakolmikon laskemassa suksilla mäkeä, tormissa tuuliajolla ja vaikkapa Kalastajaseurantalon ovella kurkkimassa, kun vanhempi väki on tanssimassa. 

Samalla, kun Unto kertoo tarkkoja huomioitaan tapahtumista, hän tulee kertoneeksi lukijoille myös paljon Lavansaaren tapahtumista, tavoista ja erilaisista ilmiöistä, kuten kesävieraista ja kiertävistä kauppiaista.  Myös pojat käyvät myymässä limonaatia, munkkeja ja keitettyjä kananmunia Kukkulan hiekkarannalla suvittaville kesävieraille viikonloppuisin, mutta kun sitä työtä ei juuri arkipäiville riitä, lähetetään pojat marjoja noppimaan Suisaareen, Unto kun on siinä puuhassa erityisen ähelä.  Ähelä on oltavakin, sillä Unto kalastaa äidin kanssa hailia kotitarpeiksi, kun isä ja isoveljet ovat Kotkassa tilapäistöissä.

Kirja on täynnä mielenkiintoisia ja hauskoja kertomuksia lavansaarelaisesta elämästä lapsen silmin nähtynä ja se antaa elävän kuvan saarelaisesta elämästä 20- ja 30-luvuilla.  Aivan erityisen tunnelman tapahtumille antaa Unton käyttämä kieli; vuoropuhelu on kirjoitettu Lavansaaren Lounatkylän murteella.

Lavansaari-seura on saanut Unton omakustanteena suvulleen painattaman kirjan haltuunsa ja Untolta luvan saatuaan painattaa siitä näköispainoksen lavansaarelaisille ja asiasta kiinnostuneille tarjottavaksi.  Kirjaa voi tilata ennakkoon 15.2. asti ja sen jälkeen ostaa Lavansaari-seurasta niin kauan kuin painosta riittää.  Kirjassa on 209 sivua, tekstin lisäksi muutamia aiheita sivuavia kuvia ja sen hinta on 20,-.  Kirja julkaistaan maaliskuun tupaillassa Kotkassa 15.3., jolloin ennakkoon tilatut kirjat voi lunastaa.  Kirjoja myös postitetaan, jolloin hintaan lisätään postituskulut.  Tilauksia ottaa vastaan pj. anna-riitta pohjola, puh. 040-5167927, mail [email protected].

Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on tukenut tämän kirjan julkaisemista.

Unto Hartonen                                                 Hartosen kirjan kansi  Kymin säätiö 100 v 
Unto Hartonen Lavansaaren tupaillassa 20.1.2016                                                         Näyte kirjan sivuilta:

Näyte Hartosen kirjasta