Takaisin kuvaluetteloon

Teatteriharrastusta Lavansaaressa
VIljo Piispa Kanadassa

Viljo Kajomeren (silloin Piispa) kertomusta seikkailustaan USA:n Timminsin kaupungissa Hudson-lahden rannalla 1929-30:

”Vuoden 1930 talvella suostuin kovien pakkasten vuoksi ehdotukseen siirtyä takaisin kaupunkiin suomalaisten omistaman seuratalon teknikoksi. Siinä sain asunnon, lämmön ja pienen palkankin odotellessa uutta laivapaikkaa merelle.

Kun siellä oli käytettävissä kirjoituskone, niin kirjoittelin rooleja näyttelijöille, jotka esittivät seuratalon näyttämöllä suomalaisia näytelmiä – kopiokoneitahan ei silloin vielä ollut yleisessä käytössä. Osallistuin itsekin näyttelijänä moniin vanhoihin suomalaisiin näytelmiin.”

Viljo oli myös Lavansaaren Kalastajainseuran puitteisiin puuhaamassa näyttämötoimintaa. Ensin 1932 syksyllä harjoiteltiin jokin vaatimattomampi näytöskappale. Kun se meni hyvin, alettiin harjoitella näytelmää Lemmin poika. Jalo Suursohon muistaman mukaan näytelmän pääosassa esiintyi Viljo itse. Kappale sai hyvän yleisömenestyksen Lavansaaressa ja sen halusivat nähdäkseen muidenkin ulkosaarten asukkaat. Keväällä 1933 esiinnyttiinkin Seiskarissa, mutta kesän tullessa ei Koivistolle ja Suursaareen muiden töiden painaessa päälle ehditty. Seuran talous saatiin näyttelemällä hyvälle tolalle. Varusmiespalvelu katkaisi Viljon osalta harrastuksen näyttelijänä. 1.12.1934 Viljo veti ylleen laivaston sinisen univormun Miina ja Vartiokomppaniassa kuuluttuaan sitä ennen yhden vuoden Koiviston suojeluskuntaan.